Conferinţă „Condiţia jurnalistului independent în societate. Tentaţii, oportunităţi şi capcane. Imparţialitate şi independenţă în jurnalism”, susţinută de jurnalistul român Vlad Mixich de la postul german de radio „Deutsche Welle”

La 23 mai 2102 în Sala de lectură nr. 3, ULIM, a avut loc o conferinţă cu tema: „Condiţia jurnalistului independent în societate. Tentaţii, oportunităţi şi capcane. Imparţialitate şi independenţă în jurnalism”, susţinută de jurnalistul român Vlad Mixich de la postul german de radio „Deutsche Welle”.

Una din temele abordate în discuţia cu studenţii de la catedra de jurnalism şi comunicare publică a fost: rolul presei şi al obiectivităţii jurnalistului în munca sa de zi cu zi. Fiind un adept al conceptului „Obiectivitatea este relativă, şi că jurnalistul de azi trebuie să fie mai mult decît obiectiv, V. Mixich a adus argumente convingătoare, cu referinţe la marii ziarişti ai timpurilor ca M. Eminescu, I.L. Caragiale, s.a., care şi-au cîştigat faima şi credibilitatea prin curajul de aşi enunţa propria opinie.

În finalul discuţiei întreţinute cu studenţii şi profesorii, corespondentul de la „Deutsche Welle” a remarcat: „Independenţa unui jurnalist cere mari sacrificii personale. Dar pentru a fi credibil şi ascultat acesta trebuie să aibă o opinie bine argumentată şi să nu-şi piardă curajul de a fi liber.”

Conferinţa a fost organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Agenţia Universitară pentru Francofonie (AUF), Universitatea Liberă Internaţională din Moldova şi realizată în cadrul Programului de Studii Avansate „ Alexandru S. Sturdza”.


25.05.2012