Conflictul din Irlanda de Nord a fost pus în discuție la ULIM

La 4 aprilie 2014, în cadrul ULIM a fost a avut loc o lecție publică cu genericul “Irlanda de Nord: de la confruntare spre negociere”. Prelegerea a fost ținută de Pete Shirlow, profesor la Universitatea Regala din Belfast și face parte din seria lecțiilor “Knowledge is great”.

Conflictul din Irlanda de Nord a avut ca motiv neînțelegerile religioase dintre protestanți și catolici, pe fundalul disputei dintre Marea Britanie și Irlanda cu privire la teritoriul Irlandei de Nord.  Confruntările au început în anul 1968 și au fost marcate de acte specifice terorismului, razboiului etnic și civil.

În cadrul prelegerii studenții și profesorii de la diverse facultăți au aflat informații și detalii despre conflictul irlandez, direct de la sursă, întrucît dnul Peter Shirlow, a cărui familie era protestantă, a fost direct implicat în desfășurarea și rezolvarea acestei probleme.

Pete Shirlow a spus : “Puteam merge la culcare pe vreme de pace, iar dimineața ne puteam trezi în mijlocul războiului”. Între comunitatea minoritară naționalistă din care făceau parte catolicii și cea majoritară unionistă formată din protestanți, s-au iscat conflicte armate soldate cu moartea a peste 3.500 de oameni și 50.000 de răniți.

În mod ironic, atît protestanții cît și catolicii  luptau pentru aceleași lucruri : democrație, siguranță, teritoriu, locuri de muncă, etc.  Cele doua comunități au fost delimitate de ziduri, iar oamenii dintr-o tabăra nu interacționau cu cei din tabăra adversă. Existau magazine ale catolicilor și magazine ale protestanților. Străzi pe care mergeau doar catolicii și străzi pe care puteai vedea doar protestanți. Pe ziduri erau reprezentate desene ce instigau la ură și violență.

Anul 1998 este decesiv fiindcă  începe procesul de pacificare o dată cu semnarea Acordului de la Belfast. Limbile engleză, irlandeză și ulster scots sunt recunoscute ca limbi oficiale, celor două comunități li se acorda aceleași drepturi, uniforma forțelor de poliție întrunește elemente catolice și protestante, prizonierii catolici sunt eliberați.

Peter Shirlow a spus că rezolvarea conflictului a fost posibilă doar prin dialog și compromisuri, aceasta este rețeta încetării tensiunilor.

Prof. Shirlow a încercat să facă și o paralelă  între conflictul din Irlanda de Nord și cel din Transnistria, afirmînd că cazul Irlandei de Nord se aseamănă izbitor cu situația R.Moldova și conflictul transnistrean. În ambele circumstanțe două state pretind la același teritoriu.

Evenimentul a fost organizat de către Ambasada Marii Britanii la Chișinau în colaborare cu Centrul pentru Cooperare Internațională ULIM, reprezentat de către directorul acestuia, dna Valentina Ciumacenco, care a moderat evenimentul respectiv. 


04.04.2014