Erasmus Mundus –un vis împlinit

La 6 februarie, 2014 în Sala Mică a Senatului, în incinta ULIM a avut loc seminarul de informare privind proiectul Erasmus Mundus EMP-AIM (2012-2015), organizat de către Centrul pentru Cooperare Internațională (ULIM). Prezentarea a fost făcută de către dna Valentina Ciumacenco, Director CCI, care la inceput, le-a vorbit celor prezenti despre programul Erasumus in general,

iar apoi s-a axat pe  proiectul ERASMUS MUNDUS EMP-AIM derulat de ULIM in parteneriat cu alte 16 universitati din Europa, Belarus, Ucraina si Moldova incepind cu anul 2012.

De menționat că de la desfășurarea sa până în prezent deja 10 studenți și 3 profesori de la  ULIM, au avut sansa  să beneficieze de  bursa ERASMUS la una dintre cele  9 universități din UE, ce participă în programul respectiv. De asemenea, la ULIM a ales să-și facă studiile pentru un semestru, un student din Italia, Riccardo Zappatore, Universitatea din Salento, iar două profesoare dna Ieva Kalve, Universitatea Turiba, Letonia și dna Jolanta Pivoriene, Universitatea Mykolas Romeris, Lituania și-au desfășurat activitatea didactică în cadrul Facultăților ULIM.

La seminarul organizat s-au pus in discutie urmatoarele aspecte: tipuri de mobilitate, criterii de eligibilitate, selectia candidatilor, calendarul selectiei, continutul dosarului de candidatura, criteriile de selectie, perioadele de stagiu in cadrul mobilitatii, intoarcerea din mobilitate, recunoasterea academica a  stagiului de studii, etc.

Mai mult ca atit, publicul a avut posibilitatea sa adreseze intrebari colegilor, studenții ULIM  care au avut parte deja de aceasta experiență frumoasa, au făcut o călătorie de neuitat pe tărâmurile  ‘’țării Erasmus’’, așa cum a numit-o unul dintre studenții bursieri, reveniți de curând în țară. Studentii ULIM, bursieri ERASUMUS - Victor Pruteanu și Chirill Didenco au împărtășit  celor prezenți experiența trăită de ei timp de un semestru de studiu  la Universitatea Pecs din Ungaria.     

Tinerii au captat atenția celor din sală, vorbind cu un deosebit entuziasm despre oportunitățile oferite de acest program.  Luând cunoștință cu un alt sistem educațional, diferit decât cel de la noi, ei  și-au perfecționat engleza și și-au lărgit orizonturile. De asemenea acești doi tineri au povestit despre  multitudinea călătoriilor de care s-au bucurat  în spațiu Shengen, despre prieteniile pe care le-au înfiripat  cu colegii lor de diferite naționalități, despre cum au experimentat bucătăria străină și evident  cum au reușit să-și îndeplinească misiunea de mesageri ai țării noastre.

 ‘’Erasmus este un fel de trăi, este o țară în care ești cetățean’’ a afirmat Victor Pruteanu.      

La final acești doi studenți au fost dispuși să răspundă la întrebările celor care doresc să-și depună dosarele pentru  a-și trai propria experiența  ERASMUS.

Prin urmare studenții de la ULIM, au primit o un bagaj plin de informație relevantă despre programul Erasmus Mundus și au fost încurajați sa dIsemineze informatia,  să aplice și desigur  să fie încrezători că sunt suficienți de buni pentru a reuși sa-și realizeze acest vis.

Reamintim termenul limita de aplicare la proiectul Erasmus Mundus EMP-AIM pentru anul academic 2014-2015 este 25 FEBRUARIE 2014.

Prezentarea PowerPoint a proiectului ERASMUS MUNDUS


07.02.2014