Absolvent ULIM, unul dintre primii în topul mondial al celor mai buni muzicieni trance
Moldova a devenit cunoscută de milioane de tineri, grație acestui artist

ULIM este una dintre instituțiile de învățământ superior, care se bucură de o mare popularitate și în showbiz-ul autohton și chiar internațional. Andrei Rață (pseud. Andrew Rayel) este unul dintre absolvenții Facultății Științe Economice din cadrul ULIM, promoția 2014, care a devenit unul dintre cei mai apreciați artiști din lume al genului muzicii trance.

Andrei evoluează pe scenele celor mai mari festivaluri de muzică electronică din lume, precum Ultra Music Festival și Tomorrowland. Pentru lansarea noului său album, dar și pentru  începerea unui turneu mondial, Andrei va veni pe 12 noiembrie, în Chișinău, pentru a participa la un concert de zile mari, la Orange Music White Night, alături de alţi DJ și artiști de talie mondială -  Max Vangeli, Emma Hewitt, Christina Novelli, Khomha.

Andrei Rață poartă recunoștință profesorilor ULIM pentru experiența de viață deosebită, dar și pentru studiile economice și de contabilitate, care îl ajută să se mențină în top, în industria muzicală nu doar ca om de artă, ci și ca propriul său producător și manager. Vă propunem spre lectură un interviu generos al absolventului nostru și un videoclip despre Moldova, realizat cu mult suflet de el și lansat la începutul toamnei.

”La ULIM, am învățat să-mi organizez mai eficient timpul și să lucrez mai mult asupra mea”

- Dragă Andrei Rață, în ce măsură ULIM ți-a influențat viața și cariera?

- La ULIM, am învățat să fiu mai disciplinat, să-mi organizez mai eficient timpul și să lucrez mai mult asupra mea.  Fiecare experiență e necesară, pentru a-ți atinge scopul în viață. Pentru mine, absolvirea ULIM este una dintre acele experiențe necesare,  ca să-mi dezvolt toate abilitățile profesionale, care mai târziu m-a ajutat enorm.

- Vei deveni vreodată  contabil, așa cum și-au dorit părinții tăi, care au această meserie?

- Nu cred că voi mai deveni contabil vreodata , sunt total dedicat muzicii. Totuși, cunoștințele de contabilitate, acumulate la facultatea ulimistă, îmi prind foarte bine în diverse  situatii . Nu e secret, că și în showbusiness aspectul financiar are un rol important și eu mă descurc foarte bine, datorită studiilor la ULIM.

- În perioada formarii tale la ULIM, care profesori au avut un rol determinant în cariera ta? Ai fost lăsat să-ți dezvolți personalitateata pe direcție proprie sau ai fost îndrumat într-un anume fel de cineva?

-În perioada studiilor la ULIM, am beneficiat de o susținere enormă de la curatorul și profesorul de contabilitate, dl. Igor Balan. Domnia sa mi-a observat imediat  pasiunea față de stilul trance și, astfel, am aflat că și el are aceleași preferințe muzicale, îndeosebi artistul ATB, pe numele său real André Tanneberger, un DJ german, muzician și producător de trance, dance, chill out. Pe creațiile acestuia am și crescut. Profesorul Igor Balan m-a lăsat să-mi dezvolt personalitatea pe direcție proprie, doarece știam deja spre ce să tind și mi-a dat sfaturi utile, care m-au ajutat enorm în viață și carieră.

”Am dovedit, că un cineva din R. Moldova poate ajunge în rândul celor mai buni” 

- De unde această pasiune pentru muzică? Ce fel de studii muzicale ai?

- Această pasiune o am de la nouă ani, observată din timp de părinții mei, care au decis că trebuie să mergem la un profesor de muzică, la o audiție. Astfel, am ajuns la Școala de Arte din Călărași, unde am studiat șapte ani pianul.

- Marele pianist Marc Vello spunea: "Unii fac declaratii de razboi, eu fac declaratii de dragoste universale prin ceea ce fac”. Care este motto-ul vietii tale, convingerea ta în artă?

- Totul este posibil, imposibilul cere doar mai mult timp, precum spunea scriitorul Dan Brown.

- Care este mesajul pe care încerci să-l transmiți?

- Mesajul pe care încerc să-l transmit, e că orișice vis e realizabil, dacă depui efortul necesar. Foarte mulți oameni și-au distrus talentul, pentru că cei din jur îi descurajau prin afirmații, precum că nu ar fi posibil și cum un cineva din R. Moldova să ajungă în rândul celor mai buni? Iată că aveți unul care a dovedit contrariul. Cu regret, societatea noastră are o asemenea mentalitate.  Adevărul e că, dacă crezi în ceea ce faci și muncești mult, foarte mult, vei  fi printre  cei mai buni.

- La ce proiecte lucrezi acum?

- Acum lucrez la cel de al doilea album și la show-ul de vizualizări și lumini, pe care am să-l prezint în turneul din anul viitor. De asemenea, călătoresc și particip la numeroase evenimente muzicale și ”testez” noua mea muzică.

- Unde te-ai stabilit cu loc de trai și activitate?

- Deși petrec mult timp peste hotare, cel mai mult în SUA, în special, în  Las Vegas, locul meu de trai e aici, în Chisinau. Toata muzica pe care o lansez, e creată acasă, majoritatea proiectelor mele sunt realizate cu ajutorul talentelor din R. Moldova.

”În SUA, am reușit să semnez un contract pe câțiva ani”

- Unde ai repurtat cele mai mari succese?

- Publicul nostru mă primește cu multă căldură, fapt pentru care îi mulțumesc.  Totuși, ca și mulți alți artiști din țara noastră,  încă de la prima lansare, am devenit renumit peste hotare, îndeosebi în SUA, unde am reușit să semnez un contract pe câțiva ani de evoluare permanentă cu unul din cele mai prestigioase cluburi din Las Vegas  - Marquee. La fel, am o popularitate enormă în Canada, Indonezia, Malaysia , Mexic, Argentina și în multe alte țări.

- Muzica îți place cel mai mult sau mai e și altceva important în viață de făcut? Cum îți explici această ascensiune profesională?

- Evident că muzica e marea mea pasiune. Când sunt acasă, creez muzică în studio, minim zece ore pe zi, în turneu,  evoluez aproape zilnic la diferite evenimente și cluburi. În mașină, ascult muzică radio, în timp ce merg pe jos, sunt cu căstile în urechi. Chiar și când urmăresc un film, mă concentrez asupra coloanei sonore.  Deci, muzica e viața mea!

- Cu care muzicieni de top colaborezi?

- Cea mai valoroasă colaborare este cu unul dintre cei mai renumiți și talentați artiști din domeniul muzicii electronice, care a reușit să devină DJ nr. 1 din lume, chiar cinci ani consecutiv - Armin van Buuren. Am creat o piesă împreună, anume  Eyforia, lansată în anul 2014, inclusă, de asemena, în primul meu album Find Your Harmony, o piesă de mare succes.  De asemenea, am creat un șir de remix-uri pentru artiștii de top din acest domeniu, precum Tiesto , Hardwell, Dimitri Vegas & Like Mike , Dash Berlin etc. Practic, toate piesele mele sunt audiate de publicul internațional și încă nedifuzate  de posturile noastre de radio. Fiecare creație muzicală  e foarte importantă pentru mine, deoarece are câte un mesaj și o istorie aparte, particele din sufletul meu.

”Eu nu părăsesc această țară, pentru că o iubesc nespus de mult”

-  În țara noastră  se poate face o carieră de care iți dorești? Te intreb, deoarece majoritatea muzicienilor de mare de talent, originari din R. Moldova au emigrat. Intenționezi să revii în țară?  

-  Trăim în era tehnologiilor informaționale și acum oricine se poate promova și face o carieră, cu ajutorul internetului din orice colț al lumii, inclusiv din R. Moldova. Cei care au plecat din țară, nu au plecat, în mare parte, din neputința de a se promova ca artiști , ci în căutarea unui loc mai decent de trai. Eu nu părăsesc această țară, pentru că o iubesc nespus de mult, aici mă simt liniștit sufletește, aici îmi sunt prietenii și familia!

Cum vezi viitorul generatiilor de tineri muzicieni, artiști in general,  în R. Moldova?

- Cei care au un scop bine determinat, voință și tărie de caracter, cei care cred în arta pe care o creează, vor ajunge renumiți. E adevărat că R. Moldova nu e țara perfectă, unde te poți  lansa ca artist, pentru că nu există ajutor nici de la stat și nici din altă parte.  Totuși, avem nenumărate exemple de oameni care au reușit extraordinar. Important e să muncești și să lupți pentru ceva, în ce crezi.

Ce se aude despre albumul tău, când va fi lansat? 

Albumul va fi lansat oficial în prima jumătate a anului 2017, dar o să fac o lansare exclusivă, un test în curând, pe 12 noiembrie, la Moldexpo. Întrucât albumul va include și un show de vizualizări și lumini, susținut de o echipă specială, vom aduna toți fanii din Moldova, care vor avea șansa să audieze multe creații noi, în exclusivitate, cu mult mai devreme decât lansarea oficială.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

 


18.10.2016