Etica și viitorul jurnalismului din RM, în viziunea unui expert american

Ambasada SUA a organizat pentru studenții jurnaliști de la ULIM o lecție despre etica și viitorul mass-media, susținută de dl Kevin Smith, vicedirector al Programului ”Kiplinger” în domeniul afacerilor publice, de la Ohio University. Profesor universitar, fost angajat în presa americană și autor al Codului Deontologic al Jurnaliștilor Profesioniști din SUA, în prezent, este implicat în instruirea jurnaliștilor profesioniști din diverse țări. Știrile false, etica jurnalistică și viitorul mass-media din R. Moldova au constituit chestiunile zilei, abordate, la ULIM.

”Jurnaliștii bine intenționați se pomenesc în situații proaste”

”Disfuncțiile mass-media din R. Moldova nu sunt posibile în SUA, unde audiențele beneficiază de numeroase canale de presă, ce nu permit malipularea pe scară largă a audiențelor. În general, în SUA, dacă un jurnalist preia o știre falsă, își pierde locul de muncă. Instituțiile media americane nu permit influențarea conținutului știrilor. Presa noastră a întreprins, pe parcurs, numeroase măsuri pentru a nu admite ingerința în activitatea jurnaliștilor din partea businessului, autorităților, politicienilor sau unor organizații.

Situația din R. Moldova, însă, e diferită, pentru că anumite forțe politice dețin instituțiile media. Aceasta este inadmisibil. Cu regret, ziariștii bine intenționați din R. Moldova se pomenesc în situații proaste, când nu li se permite să fie imparțiali”, observă dl Kevin Smith. Domnia sa a sugerat viitorilor profesioniști să găsească acele instituții media, care practică jurnalismul responsabil și independent.

Lupta profesioniștilor cu mașinăria politică

”Să depuneți eforturi încă de pe băncile universității, ca instituțiile media influențate politic să nu afecteze spațiul informațional din RM. Refuzați să lucrați pentru canalele de presă părtinitoare, care treptat, ar putea fi marginalizate, în favoarea jurnalismului etic. Discutați cu oamenii și-i convingeți de faptul, care sunt sursele media oneste, ce respectă principiile meseriei, pentru a afecta economic ”intrușii”, în vederea dispariției lor de pe piață, prin reducerea audiențelor”, declară jurnalistul american.

Viitorul mass-media din R. Moldova depinde de amploarea luptei jurnaliștilor profesioniști cu mașinăria politică de aici, în opinia dlui Kevin Smith. Programul Kiplinger pe care îl conduce a fost creat din fondurile unui important jurnalist din SUA, decedat cu mulți ani în urmă, care avea convingerea de faptul că, pentru a fi un bun specialist în acest domeniu, instruirea pe tot parcursul vieții este primordială. De 45 de ani, Programul Kiplinger organizează seminare, ateliere de lucru pentru jurnaliști profesioniști. ”Colaborăm cu Departamentul de Stat al SUA și, anual, instruim peste o mie de jurnaliști profesioniști. Doar cei care lucreză în serviciul cetățenilor se pot considera jurnaliști”, menționează dl Kevin Smith.

La despărțire, oaspetele de peste Ocean a oferit studenților ULIM Codul Deontologic al Societății Jurnaliștilor Profesioniști din SUA, pentru care educarea publicului este precursoarea justiției și fundamentul democrației. Domnia sa a îndemnat tinerii să studieze minuțios principiile de care se conduc jurnaliștii americani, de mai bine de o sută de ani: www.spj.org.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

FOTO: Andrei Colța


21.11.2017