În dialog cu bursierii Programului Fullbright în Moldova Despre educația civică și necesitatea schimbărilor din învățământ

Un grup de profesori ai Facultății de Litere au participat la cea de-a IV-a sesiune, din cele VII, în cadrul Programului de formare Profesori în dezvoltare, organizat de Centrul de Studii Americane din Moldova. Scopul programului este schimbul de idei și creșterea profesională a cadrelor didactice din R. Moldova. Principalii vorbitori au fost dna Rachel Retaliatta și dl. Rick A. Breault, bursieri ai Programului Fullbright, SUA.

În prezentarea Angajament civic: dincolo de proteste, dna Rachel Retaliatta a invocat noțiunea de „angajament civic”, în baza analizei problemelor politice și sociale din SUA și R. Moldova. Domnia sa a oferit exemple de educaţie prin serviciu în folosul comunităţii (service learning), care ar putea fi utilizate în timpul orelor.

Schimbarea începe cu noi – a fost titlul comunicării susținute de Rick A. Breault, reprezentant al Universității din Ashland, Ohio, SUA, care și-a axat discursul pe ideea că orice schimbare ar trebui să înceapă cu tinerii și aceasta nu poate să se termine cu ei.

Citând cuvintele lui Pablo Picasso „Fiecare copil este un artist. Problema este să râmai un artist când crești”, dl. Breault a recomandat audienței să-și îndemne studenții să gândească „în afara cutiei”, să vadă lucrurile pe care nu le văd alții, să-i ajute pe tineri să conștientizeze că gândurile și ideile lor merită evocate și că există diferite căi de a înțelege același lucru, să permită riscuri și greșeli, să extindă limitele și să nu aibă frică de nimic. Or, schimbarea începe mai întâi cu noi înșine!

Grupul de profesori ai ULIM, instruiți  de bursierii Programului Fullbright în R. Moldova, a fost constituit din conf. univ. dr. Inga Stoianova, șefa Catedrei Filologie Germanică; conf. univ. dr. Zinaida Cameneva; conf. univ. dr. Iurie Krivoturov; lectorii  Ina Colenciuc, Natalia Azmanova și Eleonora Mihăilă.

După www.languages.ulim.md


27.01.2017