Președintele comitetului “MOBIASBANCĂ - Groupe Société Générale”, la ULIM
Franceza, atu important pentru angajare

Azi, dl. Ridha Tekaia, preşedintele Comitetului de Direcție - CEO Băncii Comerciale “MOBIASBANCĂ - Groupe Société Générale” S.A., a efectuat o vizită, la ULIM, unde s-a întâlnit cu studenții francofoni. Această personalitate importantă din business-ul internațional a subliniat beneficiile limbii franceze la angajarea pe piața muncii din RM și străinătate. El îndeamnă studenții să învețe franceza, pentru multiple oportunități de angajare, în varii domenii economice.

Evenimentul a beneficiat de participarea consului onorific al RM în Franța, dl. Jean-Philippe Durrieu, atașatului pentru cooperare al Ambasadei Franței în R. Moldova -  dnei Martine  Zeijdman și responsabilei din cadrul Antenei din Chișinău a Agenției Universitare a Francofoniei, dna Roxana Țurcanu.

”Cunoașterea englezei e un avantaj, iar a francezei – un privilegiu”

Dna Ana Guțu, prim-vicerector ULIM, a salutat prezența înalților oaspeți, menționând atașamentul spiritual pentru limba franceză,  un proiect important al vieții sale profesionale. Domnia sa evidențiază valoarea esențială a limbii franceze. 

”Fac pledoarie pentru studierea multor limbi și culturi. Franceza, însă, este o valoare culturală, ce exclude orice formă de discriminare. Cunoașterea englezei este un avantaj, iar a francezei – un privilegiu. Franceza este o valoare spirituală, un patrimoniu cultural excepțional, inepuizabil al civilizației franceze”, spune dna Ana Guțu.

Totodată, prim-vicerectorul ULIM menționează puterea limbii franceze în context internațional politic, cultural, dar și economic.

”Francofonia ocupă un loc important în expansiunea economică”

Dl. Ridha Tekaia s-a arătat încântat de întâlnirea cu studenții ULIM. ”Franceză face parte din primele zece limbi cele mai vorbite  de pe glob. Există companii cu capital francofon nu doar în Franța, ci pe toate continentele, unde tinerii din RM ar putea să se angajeze. Și în RM există suficiente posibilități de a munci, grație cunoașterii limbii franceze.

De aceea, devine un atu important pentru angajarea în câmpul muncii, mai ales, în domeniul economic. Francofonia ocupă un loc important în expansiunea economică. Mă bucur de această posibilitate de a discuta cu studenții și de a-i convinge să studieze limba franceză, pentru că aceasta le permite să cucerească noi ”teritorii”, nu doar piețe”, remarcă preşedintele Comitetului de Direcție - CEO Băncii Comerciale “MOBIASBANCĂ - Groupe Société Générale” S.A.

O limbă a instituțiilor europene, culturii și cunoașterii

Dna Martine  Zeijdman: ”Un bun vorbitor de fraceză beneficiază de posibilitatea de-a activa în rețele internaționale formidabile, la întreprinderi franceze sau multinaționale. Franceza este o limbă a instituțiilor europene, culturii și cunoașterii, iar acestea reprezintă, azi, o filieră economică”.

Consiliera din cadrul Ambasadei Franței menționează marea geografie a limbii lui Balzac, limbă oficială în multe state, utilizată, pe larg,  în numeroase sfere, care se dezvoltă excelent   – de la industria farmaceutică – la cercetare, media, cinematografie sau micile întreprinderi franceze.

La eveniment, au participat studenți de la Universitatea ”Jean Monet” din Saint-Etienne, Universitatea și Școala Normală Superioară din Lyon, aflați într-o vizită de studiu în RM. 

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

 


14.03.2016