Ziua Națională a tuturor românilor, celebrată la ULIM

1 decembrie 1918 – Marea Unire și desăvârșirea unității statale românești a fost tema unei lecții publice, organizate, în cursul dimineții, de Departamentul Informaţional Biblioteconomic în colaborare cu Catedra Relații Internaționale, Științe Politce și Jurnalism. Profesori universitari și studenți pasionați de istoria națională au recreat atmosfera de acum, 99 de ani, a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, la care 1228 de deputați au votat Unirea Transilvaniei cu Regatul Român. Prelegerea face parte din suita manifestărilor academice de la ULIM, organizate în preajma Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Educația patriotică veritabilă se realizează prin intermediul profesorilor de istorie

Dr. conf. univ. Ludmila Coadă a reliefat importanța unor discuții publice referitoare la unitatea românilor. ”Orele de istorie sunt foarte puține la școală, unde ar fi necesar să fie analizată tematica discutată. În afara curriculei preuniversitare și universitare, contribuția cea mai importantă în acest sens o au dascălii. Educația patriotică veritabilă se realizează prin intermediul profesorilor noștri de istorie, care au înțeles, că inițiativa le aparține.  

Universitățile noastre sunt deschise unor asemenea dezbateri, cercetări, doar că istoricii din R. Moldova sunt împărțiți în două categorii distincte – cei care prezintă cu acuratețe faptele și alții care distorsionează în continuare adevărul științific”, menționează dna Ludmila Coadă.

Dna Viorica Țicu, lector la Catedra Relaţii Internaţionale, Științe Politice și Jurnalism, a punctat trăsăturile românilor de acum o sută de ani, ce ar trebui însușite pe viitor, de noile generații, care, indubitabil, ar putea contribui semnificativ la reunirea teritoriilor românești.

Lecție ce ar trebui însușită pe viitor

”Spiritul național desăvârșit al înaintașilor noștri a condus la istoricul act din 1 decembrie 1918. Un alt aspect a fost voința, chiar dacă nu a existat contextul favorabil pentru Marea Unire nici atunci. Unitatea și valorile naționale au fost decisive și pe noi ar putea să ne apropie de acest ideal, în condițiile dezbinării sociale”, observă dna Viorica Țicu.

Cu ocazia sărbătorii naționale, DIB a prezentat o expoziție de carte, dedicate Marii Uniri, invitând studenții să lectureze volumele excepționale ale personalităților istorice notorii, precum Nicolae Iorga, Ștefan Ciobanu și multe altele, de care dispune ULIM.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


01.12.2017